Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενέκρινε τον Οργανισμό εμπορευματοποίησης της Υγείας

Ενάντια στην πρόταση που μετακυλίει την ευθύνη για τις παροχές Υγείας στους δήμους και κατ' επέκταση στους δημότες τάχθηκε η Συμπαράταξη

Ως... αδήριτη κοινωνική ανάγκη παρουσίασε η Δημοτική Αρχή της Αθήνας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναλαμβάνει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία «Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που θα δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που εγκρίθηκε χτες, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Οργανισμός που θα έχει τη μορφή δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης αναλαμβάνει δράση σε μια σειρά από υπηρεσίες Υγείας κάθε είδους, όπως «πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων, προληπτικών, διαγνωστικών, θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών».

Προλειαίνεται, με λίγα λόγια, το έδαφος για την αποδιάρθρωση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα της Υγείας, και μέσα από τη μετακύλιση της ευθύνης στους δήμους. Χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη ότι «οι ΟΤΑ ως εγγύτερη στον πολίτη κρατική δομή μπορούν να εξασφαλίζουν την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια τοπική αναπτυξιακή πορεία και να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές κοινωνικής φροντίδας». Ως αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, θεωρείται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με μερική απασχόληση ή με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου», κόντρα στο αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλειά και βέβαια κόντρα στο ζητούμενο για αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Ελ. Σκιαδάς, δεν αρνήθηκε το ανασφαλές εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τον Οργανισμό, ψελλίζοντας απλά ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Οπως δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα του επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στέλιου Λάμπρου, πώς θα λυθούν τα προβλήματα που αναγνωρίζει η μελέτη ότι υπάρχουν στον τομέα Υγείας και που οφείλονται, ανάμεσα σε άλλα, σε μια πληθώρα φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, με τη δημιουργία ενός ακόμη φορέα; Ο ίδιος, στην τοποθέτησή του, έκανε σαφή της θέση της «Συμπαράταξης» ενάντια στη σύσταση της επιχείρησης.

Κάθετα αντίθετη η «Συμπαράταξη»

Αναλύοντας τους πραγματικούς στόχους που κρύβονται πίσω από την ίδρυση του Οργανισμού ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» είπε: «Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός που πρόκειται να συσταθεί αφορά στη δημιουργία ενός διοικητικού - επιστημονικού μηχανισμού - επιτελείου. Πρόκειται για τη διοικητική - οργανωτική - τεχνοκρατική προετοιμασία του δήμου για την υλοποίηση της συνολικής στρατηγικής που προωθείται από την ΕΕ (υλοποιούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.), για την ανάληψη αυξημένων αρμοδιοτήτων από την ΤΑ στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας».

Η κατεύθυνση αυτή - τόνισε - ενισχύθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση της κρίσης και την προετοιμασία της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Ειδικότερα, η ΤΑ σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί εντονότερα για την ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης και τον δήθεν εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Δηλαδή, η ΤΑ είναι ενταγμένη στο συνολικό σχεδιασμό - στρατηγική για την Υγεία - Πρόνοια με στόχο:

  • Την αποποίηση της κρατικής ευθύνης για την παροχή και χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (μείωση κοινωνικών δαπανών) και τη μεταφορά του βάρους στις λαϊκές οικογένειες.
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης που δίνει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.
  • Την προώθηση της ευελφάλειας και
  • τη στοχευμένη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

«Πρακτικά οι ΟΤΑ, μόνοι ή σε συνεργασία με ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, ιδρύματα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς και άλλους θα υλοποιούν προγράμματα και θα "πωλούν" υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στο Δημόσιο ή απευθείας στους δημότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, σε αυτές θα απασχολείται με αυξητικό ρυθμό ανειδίκευτο προσωπικό με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και εθελοντές που συγκαταλέγονται στην "άτυπη κοινωνική μέριμνα". Αυτό παρουσιάζεται ως μέτρο δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και διευκόλυνσης της διατήρησης στην εργασία μισθωτών γυναικών υψηλής ειδίκευσης», συμπλήρωσε ο Στ. Λάμπρου.

Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο Στ. Λάμπρου κατέθεσε τη θέση της Συμπαράταξης ότι η ΤΑ δεν πρέπει να αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας με καμία μορφή. Και ζητά:

  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ό,τι μορφή και αν έχει.
  • Οι υπηρεσίες να είναι δωρεάν, να καταργηθούν τροφεία - χαράτσια, να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι δημότες. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό - κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της Υγείας.
  • Καθολική κάλυψη όλων των αναγκών για όλους και όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες, με επιλεκτικό τρόπο και με στοιχειώδεις παροχές. Σε όλους ανεξάρτητα από εργασιακή - ασφαλιστική κατάσταση, ηλικία, φύλο, εθνότητα, αλλά με εξειδίκευση σε γυναίκες, μετανάστες, νέους, κλπ.

«Αναδεικνύουμε τη θέση μας για το ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης».

«Ναι» από ΠΑΣΟΚ

Τη μελέτη ψήφισε και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Αναγνωστόπουλο να αναζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι νομικά στον αέρα η πρόταση για σύσταση του Οργανισμού και τον Δ. Μπέη να ανησυχεί ότι ... δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του δήμου προεκλογική «για να έχετε κάτι να πείτε στον κόσμο». Η παράταξη του ΣΥΝ καταψήφισε μεν τη μελέτη, στεκόμενη όμως σε επιμέρους ζητήματα και ανησυχίες, του τύπου ότι «η εταιρεία που δημιουργείται νομίζουμε ότι γίνεται για να αξιοποιήσει κονδύλια από συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας», όπως είπε ο Ρ. Αξελός. Ο ίδιος αναγνώρισε μεν ότι λείπει ένα σύστημα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και εξέφρασε απλά το φόβο ότι ο Οργανισμός θα είναι συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ Γ. Καταχανάς κατέθεσε τη θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις δημοτικές επιχειρήσεις και συμπλήρωσε ότι η σύσταση του εν λόγω Οργανισμού ανοίγει το κουβάρι των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες οδηγούν σε αμφισβήτηση του εργασιακού καθεστώτος.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο Β. Πολυμερόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο, είπε ότι «δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο» καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στην πολιτική άποψη ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί να περάσει στην ΤΑ». Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για το εργασιακό καθεστώς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καλυπτόμαστε γι' αυτούς που εργάζονται σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίπλα στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»(2018-03-22 00:00:00.0)
Πικρή πείρα για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα(2010-01-31 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα(2006-10-05 00:00:00.0)
Καθεστώς εργασιακής ομηρίας(2006-03-24 00:00:00.0)
Αδυνατούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες(2003-09-04 00:00:00.0)
Υγεία - Πρόνοια: δικαίωμα, δημόσιο και δωρεάν(1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ